ФЕНОМЕНОЛОГІЧНІ ТРАДИЦІЇ І ГЕРМЕНЕВТИКА САМОЇ СВІДОМОСТІ Е. ГУССЕРЛЯ

Автор(и)

  • Віра Дубініна

DOI:

https://doi.org/10.31865/2520-6842112019185817

Ключові слова:

феноменологія, герменевтика, свідомість, феноменологічна редукція, мова, фундаментальна онтологія

Анотація

У статті досліджуються сутністі особливості  феноменологічної традиції і герменевтики самої свідомості Е. Гуссерля. Проаналізована  ключова робота Е. Гуссерля, яка може розглядатися в якості теоретичної бази методу герменевтики «Ідеї до чистої феноменології та феноменологічної філософії». Герменевтичний дискурс знайшов своє відображення у працях представників феноменологічної школи Е. Гуссерля, М. Хайдеггера, а також мислителів, що у певному сенсі працювали у проблемному полі, створеному феноменологією. Для того щоб повернути погляд від світу до свідомості, Гуссерль пропонує методологічну процедуру, назвавши її феноменологічною редукцією. Трансцендентальна свідомість — не фактична свідомість конкретного індивіда, яку вивчають у психології, а свідомість як така, свідомість як сукупність певних правил функціонування, притаманних будь-якій конкретній свідомості. Вивчення трансцендентальної свідомості і є, на думку Гуссерля, завданням феноменології. Відзначено, що у творчості Гуссерля складна тема розрізнення трансцендентальної феноменології від феноменологічної (ейдетичної) психології. Навіть, феноменологічна психологія, яка здійснює ейдетичну редукцію є по Гуссерлю, «трансцендентально наївною», бо не досягає «коперніканского перевороту» від сенсу світу як «позитивної» даності, що характерно для будь-якої, навіть ейдетичної психології.

Посилання

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Беркли Д. Сочинения. – М., 1998

Гадамер Г.Г. Язык и понимание // Г. Г. Гадамер. Актуальность прекрасного. – М.: Искусство

Гайденко П.П. Прорыв к трансцендентному / П.П. Гайденко. – М.: Республика, 1997. – 496 с.

Гуссерль Э. Философия как строгая наука. – Логос, кн. 1, 1911

Apel K.-O. Transformation der Philosophie: in 2 Bd. Band II. Das Apriori der Kommunikationsgemeinschaft. Frankfurt /M, 1973. 446 s.

Husserl E. Gesammelte Werke (Husserliana). – Haag, 1950-1973

Husserl E. Formal and Transcendental Logok. – Hague, 1969.

Köchler H. Die Subjekt-Objekt Dialektik in der transzendentalen Phänomenologie. Meisenheim a. Glan: Hain, 1974. 6, 223 S.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті