ПРОТИРІЧЧЯ В ОСЯГНЕННІ ОБРАЗУ І РОЛІ ЖІНКИ В КОНТЕКСТІ ПРОВІДНИХ РЕЛІГІЙ СВІТУ

Автор(и)

  • В Мельник
  • Є Рухлено

DOI:

https://doi.org/10.31865/2520-684292018157552

Анотація

Дана стаття присвячена гендерній ідентифікації жінки в основних релігіях світу, як основах моральних канонів філософського світогляду людства. Робиться спроба проаналізувати дану проблему, порівняти відношення до жінок в різних релігійних вченнях, показати протиріччя жіночих образів в контексті ісламу, християнства і буддизму. Ми намагаємося з’ясувати роль і права жінки в старому патріархальному суспільстві, і провести паралелі щодо залишків мускулінного світогляду в сучасних реаліях. Дослідити елементи, які вплинули на формування стереотипів стосовно жіночої поведінки. У статті розглянуто репрезентацію гендеру у сфері релігії, з усіма її протиріччями, взаємодією та протистояннями.
Ключові слова: філософія релігії, релігійні тексти, християнство, іслам, буддизм, мускулінність, фемінізм , людина, Біблія, Коран, Бог,образ, роль, патріархальне суспільство, жінка, чоловік, мораль, гендер, стереотип.

Посилання

References:

Bibliia. Pereklad prof. Ivana Ohiienka. Kyiv : Ukrainske Bibliine Tovarystvo, 2002.

Bibliini zhinky. Novyi Zavit. Ternopil: Navchalna knyha, 2011. — 144 s.

A.M. Kolodnyi. Osnovy relihiieznavstva. Kurs lektsii. – K., 2006.

Mukhterem V. Zhinka. Islam. Suchasnist. [elektronnyi resurs]

Mariia Demisheva. Zhinka ochyma proroka: analiz Koranu ta khadysiv [elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: http://femwork.org/kritika/zhinka-ochima-proroka-analiz-koranu-ta-hadisiv.

Zhinky v rannomu buddyzmi (za materialamy paliiskoho kanonu) [elektronnyi resurs]. Rezhym dostupu: www.horting.org.ua.

Pohorila L. Mistse i rol zhinky v rannomu khrystyianstvi: problema vzaiemovidnosyn. Istoriia. Filosofiia. Relihiieznavstvo. 2009. №1. C. 79-82.

Опубліковано

2018-12-01

Номер

Розділ

Статті